Na ZŠ Čsl.armády v Prešove majú anglickú bilingválnu triedu

30.09.2013 Prešov

Prešov 30. septembra (TASR) – Základná škola Československej armády v Prešove s 995 žiakmi, ktorá dnes patrí nepochybne medzi desiatku najpočetnejších základných škôl na Slovensku, venuje veľkú pozornosť vyučovaniu jazykov.
Riaditeľka školy Ľubica Kohániová pre TASR uviedla, že takto vedia deťom poskytnúť komplexnejšiu prípravu pre štúdium na strednej škole, ale už aj v tomto veku im vedia v rámci projektov vytvoriť podmienky na výmenný pobyt či komunikáciu s partnerskými školami v zahraničí.
"U nás sa vyučuje od prvého ročníka anglický jazyk, ako druhý cudzí jazyk je nemčina a ruština. Formou krúžkov sme vyučovali aj taliančinu, tú by sme chceli spustiť ako druhý vyučovací jazyk. Je v tom trošku problém, lebo taliančina sa v Prešove učí len na jednom gymnáziu," vysvetľuje riaditeľka.
V škole majú aj ďalšiu novinku, pre jazykovo nadané deti otvorili v piatom ročníku anglickú bilingválnu triedu, kde prebieha rozšírené vyučovanie angličtiny. Začali so šiestimi hodinami a postupne by mali pribudnúť ďalšie predmety v angličtine, uvažuje sa o histórii a geografii.
"Do tejto triedy prichádzajú veľmi talentované deti, snažia sa angličtinu prijímať takmer ako svoj rodný jazyk. Je to náročnejšie aj pre pedagóga na prípravu, ale už teraz vidno veľmi pekné výsledky," povedal učiteľka v bilingválnej triede Michaela Ilavská.
Tento projekt, v ktorom je zapojených 26 žiakov, má vlastné tematicko-vzdelávacie plány a realizujú ho v spolupráci s Gymnáziom na Konštantínovej ulici v Prešove a Prešovskou univerzitou.
V rámci projektu bude prebiehať výmena žiakov i učiteľov s gymnáziom, chceli by absolvovať spoločnú exkurziu a ďalšie aktivity.
"Výsledok by mal byť taký, že ak budú rodičia detí súhlasiť, po ôsmom ročníku by táto trieda mala kompletne celá prejsť na gymnázium, kde fungujú anglické bilingválne triedy," doplnila riaditeľka.
Už druhý rok je škola zapojená do projektu Comenius – školské partnerstvá. Učitelia a niekoľko žiakov tento rok vycestovalo na stretnutie na Sardíniu.
"Tento projekt sme veľmi privítali, lebo učitelia sa môžu zlepšovať v komunikácii v anglickom jazyku, poznávajú nové krajiny a školské systémy. Toto je napríklad projekt zameraný na environmentálnu výchovu," uviedla riaditeľka a dodala, že išlo veľmi podnetné návštevy. V rámci projektu by chceli organizovať aj ďalšie výmenné pobyty.
 

Vyberte región

mark